• Sustain
  • Πρόγραμμα και συνεργάτες

Sustain

  • Το Έργο

    Το έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση εντομολογικών προσβολών στις αποθηκευμένες ζωοτροφές με “πράσινες” μεθόδους» (ακρωνύμιο SUSTAIN, ΚΜΡ6-0088130) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διάρκειά του είναι 18 μήνες.

    Σκοπός του έργου

    Στόχος του έργου είναι η αξιολόγηση καινούργιων, χαμηλής επικινδυνότητας, εναλλακτικών μεθόδων για την καταπολέμηση των εντομoλογικών προσβολών των αποθηκευμένων ζωοτροφών. Οι μέθοδοι που θα εφαρμοστούν και θα αξιολογηθούν είναι: α) η μέθοδος της παρεμπόδισης της συνεύρεσης των δύο φύλων με τη χρήση φερομονικών εξατμιστήρων ή αλλιώς μέθοδος της σεξουαλικής σύγχυσης, γνωστής διεθνώς και ως mating disruption (MD), β) η γη διατόμων και γ) η μέθοδος της «τροποποιημένης ατμόσφαιρας», η οποία είναι ασφαλής, εύκολη στην εφαρμογή, δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης και αδειοδότησης και δεν αφήνει υπολείμματα. 

    Συνεργατες

    elviz.png universityofthessaly.png

     

    Ενότητες Εργασίας 

    ΕΕ1. Ανάλυση Υφιστάμενης Κατάστασης – Επισκόπηση

    ΕΕ2. Εφαρμογή της τεχνικής της παρεμπόδισης της συνεύρεσης των δύο φύλων στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της ΕΛΒΙΖ, για την αντιμετώπιση των Λεπιδοπτέρων που προσβάλλουν τις αποθηκευμένες ζωοτροφές

    ΕΕ3. Αξιολόγηση της δράσης επιλεγμένων γαιών διατόμων για τη μείωση του εντομολογικού φορτίου των αποθηκευμένων ζωοτροφών

    ΕΕ4. Αξιολόγηση της εφαρμογής αζώτου (τροποποιημένη ατμόσφαιρα) για τη μείωση του εντομολογικού φορτίου των αποθηκευμένων ζωοτροφών

     

    Αναμενόμενα αποτελέσματα 

    1. Ο περιορισμός του φαινομένου της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των εντόμων αποθηκών, καθώς και η παραγωγή πλήρως απεντομωμένων ζωοτροφών. 

    2. Ο περιορισμός και η ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων εξαιτίας των εντομολογικών προσβολών στην αποθήκη. 

    3. Περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΛΒΙΖ, μέσω και της πιο αποτελεσματικής μείωσης των εντομολογικών προβλημάτων. 

    4. Νέες τεχνικές άμεσης χρησιμότητας σε συγκεκριμένους τύπους προϊόντων. 

    5. Νέο σύστημα διαχείρισης, σύμφωνα με τις αρχές της χρήσης μη-χημικών μεθόδων. 

    6. Η γνώση που θα προκύψει αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο και στην περίπτωση άλλων προϊόντων με προσαρμογή των καινοτόμων αλγορίθμων. 

    7. Τα πρωτόκολλα που πρόκειται να αναπτυχθούν θα αποτελούν ένα δυναμικό πρότυπο, ικανό να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες σε κάθε στάδιο της αποθήκευσης και της επεξεργασίας. 

    8. Ανάπτυξη μεθοδολογίας βελτιστοποίησης ποιότητας, απόδοσης, χρόνου και κόστους στον κλάδο των ζωοτροφών.

     

    gg

     

    Ενημέρωση εργαζομένων ΕΛΒΙΖ με θέμα: «Διαχείριση των εντομολογικών προσβολών στις αποθηκευμένες ζωοτροφές»

     

    Την Πέμπτη 08/06/2023, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη ενημέρωση των εργαζομένων στο παραγωγικό τμήμα της ΕΛΒΙΖ σχετικά με τη διαχείριση των εντομολογικών προσβολών στις αποθηκευμένες ζωοτροφές. Στην διάρκεια της ενημέρωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου SUSTAIN «Ολοκληρωμένη διαχείριση εντομολογικών προσβολών στις αποθηκευμένες ζωοτροφές με “πράσινες” μεθόδους» και ακολούθησε συζήτηση με τους ειδικούς επιστήμονες με θέμα τη χρήση ήπιων «πράσινων» μεθόδων για την αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών στις αποθήκες του εργοστασίου.

    Εισηγητές:  

    • Χρήστος Αθανασίου, Καθηγητής Εντομολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
    • Παρασκευή Αγραφιώτη, υποψήφια διδάκτορας εντομολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
    • Δρ. Φίλιππος Ιωαννίδης, Εντομολόγος
    • Ηλίας Γιάννενας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ

    Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, Κύρια Ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

     

s